SKŁADNIKI;8 jajek ugotowanych na twardo
natka pietruszki,natka koperku,rzeżucha do dekoracji
FARSZ;pierwszy
1 mały seler
1 jabłko
3 łyżki gęstej śmietany lub majonezu
1 garść posiekanych orzechów włoskich
szczypta cynamonu
sól,pieprz
FARSZ;drugi
2 łyżki twarożku śmietankowego
1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
1 marchewka starta na tarce
świeżo starty chrzanem
sól
FARSZ;trzeci
60 g filetów wędzonego łososia
3 łyżki chudego twarogu
1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu
sok z cytryny
kilka kaparów z zalewy
sól,pieprz
kilka gałązek koperku
WYKONANIE;
Delikatnie ścinam skorupkę na wysokości 1/3 jajka,najlepiej zrób to z grubszej strony.
Wyjmuję łyżeczką zawartość jajka tak aby nie uszkodzić skorupki.
Robię pierwszy farsz; seler,jabłko ścieram na tarce i duszę w rondelku,aż zmiękną.
Potem dodaję śmietanę,dorzucam orzechy i cynamon,doprawiam do smaku.
Robię drugi farsz;twarożek mieszam ze śmietaną,dodaję marchewkę i świeżo starty chrzan.
Doprawiam do smaku.
Robię trzeci farsz;filet z łososia kroję w bardzo drobną kostkę,siekam koperek i kapary.
Dodaję twarożek i śmietanę.Mieszam wszystkie składniki,delikatnie doprawiam do smaku.
Wydmuszki jajek wypełniam farszami i dekoruję zieleniną;rzeżuchą lub koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz