600g mielonego twarogu
1/2 kostki masła
200g cukru pudru
6 żółtek ugotowanych na twardo
100g rodzynek
100g suszonych fig
150 g daktyli
150g suszonych moreli
2 cytryny
1 cukier waniliowy
WYKONANIE;
Bakalie zalej wrzątkiem,odstaw na kilka minut,odcedż .Figi ,morele,daktyle posiekaj.
Twaróg wymieszaj z masłem i cukrem pudrem,dodaj dokładnie pokruszone żółtka i cukier
waniliowy.Do masy wrzuć bakalie.Cytryny sparz wrzątkiem i otrzyj skórkę,dodaj do ciasta.
Naczynie do paschy albo sitko wyłóż gazą.Nałóż serową masę,wyrównaj powierzchnię,obciąż
talerzykiem i wstaw do lodówki(postaw na talerzu,aby ściekający płyn nie zabrudził lodówki)
Wystarczą 4 godziny chłodzenia,choć dobrze jest chłodzić paschę całą noc.Gotową przełóż na
talerz,udekoruj skórką z cytryny lub limonki.
Można użyć tłustego białego sera zmielonego dwukrotnie.Paschę przed podaniem warto polać
polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz