Wyszukiwarka

NADZIEWANA KACZKA

SKŁADNIKI;
1 kaczka świeża
200 g kaszy gryczanej
2 cebule średnie(pokroić w kostkę)
4 łyżeczki masła
2 łyżki majeranku
4 ząbki czosnku
sól,pieprz
WYKONANIE;
Kaczkę umyj i natrzyj solą,pieprzem,majerankiem oraz startym czosnkiem.
Natartą kaczkę odstaw w chłodne miejsce na 2 godziny.
Kaszę ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Na połowie masła podsmaż cebulę,aż do uzyskania ciemnozłotego koloru(6-8 minut).
Ugotowaną kaszę(wyjmij z woreczków)wymieszaj z cebulą,dopraw pieprzem,solą.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy kaczkę.
Kaczkę zszyć i wkładamy do brytfanki,posmaruj pozostałym roztopionym masłem.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 180*C i pieczemy około 2 godzin.
Upieczone porcje mięsa podajemy razem z kaszą.

Brak komentarzy: