Wyszukiwarka

KARKÓWKA DUSZONA W MIODZIE

SKŁADNIKI;
1 kg karkówki
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka oregano
2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
5 łyżek miodu
1 łyżeczka papryki(słodka mielona)
200 ml ketchupu
200 ml koncentratu pomidorowego
sól,pieprz
WYKONANIE;
Mięso umyj,osusz,zrób w nim kilka nacięć na głębokość około 2 cm i natrzyj mięso;
papryką,majerankiem,oregano,solą oraz pieprzem i odstaw na około 30 minut.
Karkówkę później podsmaż na rozgrzanym oleju,po 2-3 minuty z każdej strony,aż się zarumieni
na złoty kolor.Następnie polej mięso miodem,ketchupem,koncentratem i duś przez chwilę.
Po czym przełóż mięso oraz sos do naczynia żaroodpornego i przykryj pokrywką lub zamknij
szczelnie folia aluminiową.
Pieczemy około 80-90 minut w temperaturze 180*C,mniej więcej po połowie czasu pieczenia zaczynamy
podlewać mięso powstałym sosem,upieczone mięso pokroić w plastry i podajemy z pieczonymi ziemniakami.

Brak komentarzy: