SKŁADNIKI;150 g masła(miękkiego)
500 g moreli
100 g cukru
1 łyżka płatków migdałowych
200 g mąki
3 jajka
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE;
Masło,cukier i cukier waniliowy utrzyj na puszystą masę,następnie stopniowo dodawaj jajka.
Kiedy powstanie wam puszysty krem dodajemy mąkę (przesianą)i proszek do pieczenia.
Morele myjemy,osuszymy i wyjmujemy pestki,pokroić na średnie plasterki.
Foremkę(tortownicę)nasmarować tłuszczem i wylać ciasto,wyrównaj wierzch.
Na wierzch ciasta kładziemy plasterki moreli(skórką do dołu),posyp cukrem i płatkami migdałów.
Wstawiamy do piekarnika,pieczemy około 50-55 minut w 200*C..
(1 porcja na około 190 kcal)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz