SKŁADNIKI;250 g mąki
150 g masła
80 g cukru drobnego(biały lub brązowy)
2 żółtka
1 jajko
10 orzechów włoskich
4 łyżki powideł śliwkowych
1-2 łyżki lukru
kolorowe drażetki do ozdoby
WYKONANIE;
Masło posiekał i połącz z żółtkami,cukrem i mąką,zagnieć ciasto.
Jeśli będzie zbyt suche,to dodaj 1-2 łyżki zimnej wody.
Ciasto schłodzić w lodówce około 30-40 minut.
Ciasto rozwałkuj w prostokąt,aby uformować mazurka i widelcem ponakłuwaj spód ciasta.
Z resztek ciasta zrób małe kulki i ułóż z nich kratkę na cieście,posmaruj to roztrzepanym jajkiem
Nagrzej piekarnik do 190*C i piecz około 15-20 minut.
Okienka mazurka wypełnij podgrzanymi powidłami,udekoruj połówkami lub skruszonymi orzechami.
I wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut,wystudź i udekoruj kolorowymi drażetkami (drażetki
przyklej na lukier)
Okienka mazurka możesz wypełnić malinową konfiturą,a do dekoracji możesz użyć migdałów,pistacji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz