Wyszukiwarka

KOTLECIKI Z ŁOSOSIA

SKŁADNIKI;
500 g ziemniaków(ugotuj w osolonej wodzie)
350 g filetu z łososia
1 łyżka oleju
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów(słoik)
3 suszone pomidory(pokrój w drobną kostkę)
1 pęczek pietruszki natki(drobno posiekaj)
2 pory(białe części oraz drobno posiekaj)
1 jajko
1 łyżka mąki pszennej
3-4 łyżki bułki tartej
bułka tarta do obtaczania kotletów
1 cytryna (tylko starta skórka)
olej do smażenia
sól,pieprz
WYKONANIE;
Wystudzone ziemniaki zmiel lub przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej oba rodzaje oleju(olej i olej z pomidorów suszonych).
Podsmażamy na tym oleju około 5-7 minut;pora,czosnek,pomidory suszone.
Odstawiamy do wystudzenia,a następnie wymieszaj z natką pietruszki.
Z łososia zdejmujemy skórę i mielimy w maszynce o grubym oczku.
Łososia można też drobniutko posiekać.
W misce mieszamy;ziemniaki,podsmażone warzywa,łososia,jajko,mąkę,bułke tartą
oraz skórkę z cytryny.
Formujemy kotleciki(jakiej wielkości chcemy),obtaczamy każdy kotlecik w bułce tartej.
Smażymy na średnio rozgrzanym oleju około 2-4 minut z każdej strony
Usmażone kotleciki odsącz na papierowym ręczniku.

Brak komentarzy: