Wyszukiwarka

KRÓLIK W SOSIE ŚMIETANOWO-MUSZTARDOWYM

SKŁADNIKI;
1 tuszka królika
2 łyżki mąki(do obtoczenia mięsa)
1 łyżka masła
1-2 łyżki oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku(posiekaj)
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki musztardy chrzanowej
2 cebule(pokrój w piórka)
200 ml śmietanki
200 ml wytrawnego białego wina
sól,pieprz
WYKONANIE;
Królika podziel na 6-8 części,natrzyj mięso ziołami prowansalskimi,solą,pieprzem oraz startym czosnkiem,
wstaw do lodówki na całą noc.
Po tym czasie kawałki mięsa obtaczamy w mące i smażymy na oliwie z masłem,przez około 4-5 minut z każdej
strony,aż się zarumienią.
Zdejmujemy mięso z patelni i każdy kawałek mięsa posmaruj musztardą(niewielką ilością).
W między czasie na patelni podsmaż cebulę,po 5-6 minutach dodaj mięso i zalej go winem.
Dusimy przez chwilę,aż alkohol odparuje i następnie wlej 250 ml wody(zagotować).
Przełóż mięso do żaroodpornego naczynia lub brytfanki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C.
Pieczemy 35-45 minut,upieczone mięso wyjmujemy na półmisek i przykrywamy folią aluminiową.
Sos przelewamy przez sitko do garnka i podgrzewamy,aby odparowała połowa jego objętości.
Dodajemy śmietankę i gotujemy około 10 minut na małym ogniu,aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Doprawiamy sos do smaku.
Królika podajemy z sosem i ziemniakami lub ryżem oraz frytkami,kulkami ziemniaczanymi.

Brak komentarzy: