Wyszukiwarka

BABKA ORZECHOWO - CZEKOLADOWA

SKŁADNIKI;
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia(płaskie)
1 cukier waniliowy(opakowanie)
170 g cukru
200 g masła lub margaryny
4 jajka
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1/2 waniliowego aromatu
100 g orzechów laskowych zmielonych
100 g orzechów włoskich zmielonych
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
bułka tarta i masło do posmarowania foremki
WYKONANIE;
Wszystkie składniki za wyjątkiem kawy rozpuszczalnej dokładnie wymieszać mikserem na
jednolitą masę(odłóż trochę orzechów do dekoracji babki).
Gotową masę wlewamy do foremki(wysmaruj ją masłem i posyp bułka tartą)
Nagrzewamy piekarnik do 160*C i pieczemy około 55-60 minut.
Po upieczeniu babkę pozostaw w foremce około 15 minut.
Przygotuj napar z kawy rozpuszczalnej i 4 łyżek wrzątku,nasącz nim babkę.
Zrób polewę czekoladową.
Wyjmij babkę,polej ją polewą czekoladową i udekoruj orzechami mielonymi.

Brak komentarzy: