Wyszukiwarka

DROŻDŻOWY WIENIEC

SKŁADNIKI;
500 g mąki
20 g drożdży świeżych
1 szkl mleka
4 żółtka
6 łyżek cukru
4 łyżki stopionego masła
szczypta soli
jajko do posmarowania
cukrowe dekoracje
1-2 łyżki lukru
6 jajek farbowanych(czerwonych lub innego koloru)
WYKONANIE;
Podgrzej pół szklanki mleka i dodaj pokruszone drożdże,4 łyżki cukru i 2-3 łyżki mąki.
Rozczyn postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Kiedy podwoi objętość,połącz rozczyn z mąką,dołóż żółtka,resztę cukru,mleko i sól.
Wyrób ciasto,jeśli jest zbyt klejące,dosyp trochę mąki.
Dolej stopione masło i wyrób ponownie i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Ciasto podziel na 6 części,każdą zroluj jak na kopytka i przetnij na trzy kawałki.
Upleć z nich warkoczy i utwórz wieniec,w środek włóż pisankę(kolorowe jajko).
Zrób to samo z każdym kawałkiem ciasta,gotowe więcej połącz ze sobą na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia.
Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem ,pieczemy w piekarniku temperaturze 180*C około 35-45 minut.
Wystudzone ciasto posmaruj lukrem i udekoruj cukrowymi ozdobami.

Brak komentarzy: