Wyszukiwarka

BARANEK WIELKANOCNY

SKŁADNIKI;
60 g masła
80 g mąki pszennej
50 g cukru
25 g mąki kukurydzianej
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
gotowy jasny likier
kilka kropelek aromatu kokosowego
wiórki kokosowe
szczypta soli
cukrowe ozdoby do dekoracji
WYKONANIE;
Miękkie masło utrzyj z cukrem ,dodaj aromat i jajka.
Do masy wsyp dwa rodzaje mąki,sól i proszek do pieczenia.
Niedużą foremkę w kształcie baranka natłuść i obsyp lekko mąką i przełóż masę do foremki.
Stuknij kilkakrotnie foremka o blat,aby masa wypełniła dobrze foremkę.
Nagrzej piekarnik do 180*C i piec około 30-40 minut.
Upieczonego baranka przestudź w foremce około 15 minut i wyjmij z formy.
Wystudzonego baranka polukruj i od razu obsyp wiórkami kokosowymi,oczy zrób z lukru.
Przyklej cukrowe ozdoby,ustaw baranka na talerzu wyłożonym świeżymi ziołami;miętą,melisą.
Baranek równie dobrze wygląda posypany cukrem pudrem.

Brak komentarzy: