SKŁADNIKI;
200 g mąki pszennej
150 g mąki ziemniaczanej
150 g cukru drobnego
5 jajek
1 niepełna szkl oleju
1/2 tabliczki białej czekolady
1 cukier waniliowy
3 łyżki kakao(płaskie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia(czubata)
1 cytryna(otarta skórka)
cukrowe ozdoby do dekoracji
WYKONANIE;
Oba rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Białka oddziel od żółtek,z białek ubij pianę.
Żółtka utrzyj z cukrem,cukrem waniliowym.
Do utartej masy dodaj olej i mąkę,wymieszaj i dodaj ubitą pianę.
Zmiksuj wszystko dokładnie.
Formę na babkę natłuść i oprósz lekko mąką lub bułką tartą.
Włóż do niej 2/3 masy.
Do reszty masy dodaj kakao i wymieszaj.
Gdy ciasto będzie bardzo gęste,dodaj trochę więcej oleju lub troszkę mleka.
Kakaową masę przełóż do formy i widelcem lekko bardzo lekko zamieszaj.
Nagrzej piekarnik do 170-180*C i pieczemy około 40-55 minut,wystudź.
Białą czekoladę połam,rozpuść ją i wymieszaj z otartą skórką cytryny.
Polej ciasto i udekoruj.
Do masy można dodać kilka kropelek ulubionego aromatu.
Olej możesz zastąpić masłem(150-200 g).
200 g mąki pszennej150 g mąki ziemniaczanej
150 g cukru drobnego
5 jajek
1 niepełna szkl oleju
1/2 tabliczki białej czekolady
1 cukier waniliowy
3 łyżki kakao(płaskie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia(czubata)
1 cytryna(otarta skórka)
cukrowe ozdoby do dekoracji
WYKONANIE;
Oba rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Białka oddziel od żółtek,z białek ubij pianę.
Żółtka utrzyj z cukrem,cukrem waniliowym.
Do utartej masy dodaj olej i mąkę,wymieszaj i dodaj ubitą pianę.
Zmiksuj wszystko dokładnie.
Formę na babkę natłuść i oprósz lekko mąką lub bułką tartą.
Włóż do niej 2/3 masy.
Do reszty masy dodaj kakao i wymieszaj.
Gdy ciasto będzie bardzo gęste,dodaj trochę więcej oleju lub troszkę mleka.
Kakaową masę przełóż do formy i widelcem lekko bardzo lekko zamieszaj.
Nagrzej piekarnik do 170-180*C i pieczemy około 40-55 minut,wystudź.
Białą czekoladę połam,rozpuść ją i wymieszaj z otartą skórką cytryny.
Polej ciasto i udekoruj.
Do masy można dodać kilka kropelek ulubionego aromatu.
Olej możesz zastąpić masłem(150-200 g).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz