SKŁADNIKI;1 gęś mrożona z podrobami
1 łyżeczka pieprzu ziołowego(płaska)
1 łyżeczka majeranku(suszony)
1 łyżeczka tymianku(suszony)
300 ml wytrawnego białego wina
2-3 łyżki oleju
2 szkl kaszy jaglanej(ugotować)
50 g suszonej żurawiny
50 g migdałów pokruszonych
2 jabłka(zetrzyj na tarce o dużym oczku)
1 łyżeczka gałki muszkatołowej(płaska)
250 ml wywaru drobiowego
sól,pieprz
WYKONANIE;
Gęś należy uprzednio rozmrozić.
Gęś zamarynuj w połowie białego wina,majerankiem,tymiankiem,pieprzem ziołowym,solą i pieprzem.
Odstawiamy do lodówki na mniej więcej 12 godzin.
Podroby podsmażamy na rozgrzanym oleju,następnie zmiel je przez maszynkę o grubym sitku.
Dodajemy ugotowaną kaszę,żurawiny,migdały,starte jabłka i dopraw do smaku solą,pieprzem oraz gałką
muszkatołową.
Dobrze wymieszaj,gotowym farszem napełnij zamarynowaną gęś i włóż do żaroodpornego naczynia.
Podlej gęś bulionem i pozostałym winem.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piecz około 2 godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz