Wyszukiwarka

PASZTECIKI NADZIEWANE MIĘSEM

1/2 kg mąki
4dag drożdż
Αποτέλεσμα εικόνας για smacznego1 jajko całe
1 żółtko
1/2 szkl mleka 2 łyżki masła(stopić)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczka cukru
FARSZ;
70dag mięsa( wołowe,wieprzowe jak kto lubi i należy je ugotować)
1 mała bułka (należy najpierw ją namoczyć)
1 ząbek czosnku
1 średnia cebulka ( pokroić w kostkę i lekko zeszklić na oleju)
1 łyżka majranku
1 jajko
sól, pieprz
Mięso ugotowane należy zemleć przez maszynkę oraz namoczoną bułkę i czosnek.Następnie dodajemy zeszkloną cebulkę, majranek,jajko i przyprawy.Dokładnie wszystkie składniki łączymy ze sobą i farsz gotowy.
Robimy ciasto ;
Do miski wsypujemy mąkę i sól,jajko,żółtko i masło(łączymy wszystko).Drożdże rozpuszczamy w mleku razem z cukrem i dodajemy do mąki wymieszanaj z innymi składnikami. Wszystko wyrabiamy na jednolite ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1.5godziny(miskę z ciastem należy makryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce).Kiedy ciasto jest gotowe wyjmujemy na stolnicę ,którą należy posypać mąką.Ciasto rozwałkujemy i następnie wycinamy prostokąty (ciasto grubość około5-6mm ,a prostokąty 7/9).Na wycięte prostokśty nakładamy farsz i zwijamy w roladki.Gotowe paszteciki układamy na blaszce wyłożoną papieram do pieczenia .Paszteciki należy posmarować lekko białkiem i delikatnie naciąć po wierzchu .Paszteciki odstawiamy ponownie do wyrośnięcia a piekarnik nagzewamy do 180 jeśli paszteciki lekko podrosły wkładamy do pieczenia .Pieczemy około 20 minut ( lub aż ładnie się zarumienią).
Jak zwijamy prostokąty w roladki to należy farsz układać po dłuszej stronie prostokąta , a gotową roladkę na blaszkę kładziemy złączeniem ciasta do dołu.

Brak komentarzy: