SKŁADNIKI;
150g biszkoptów
pół szklanki mleka
6 jajek
450g cukru pudru
150g posiekanych orzechów włoskich
1 szkl wody
skórka otarta z jednej cytryny
bita śmietana do dekoracji
WYKONANIE;
Biszkopty pokruszyć i namoczyć w mleku.Jajka oddzielić żółtko od białka.Żółtka ubić z cukrem(200g)do białości, dodać odsączone biszkopty i posiekane orzechy i dobrze ucieramy.Z białek ubijamy pianę i wkładamy do gotowej masy żółtkowej.Gotową masę wlewamy do tortownicy tylko wcześniej wyłóż ją natłuszczonym papierem do pieczenia.Upiec wstawiając do piekarnika o temp.180*C.Z pozostałego cukru i szklanki wody z dodatkiem skórki z cytryny ugotować syrop. Syrop powinien być gęsty. Upieczone ciasto wyłożyć ostrożnie na półmisek,po ostudzeniu polać syropem, gdy syrop wsiąknie w ciasto udekoruj bitą śmietaną.
pół szklanki mleka
6 jajek
450g cukru pudru
150g posiekanych orzechów włoskich
1 szkl wody
skórka otarta z jednej cytryny
bita śmietana do dekoracji
WYKONANIE;
Biszkopty pokruszyć i namoczyć w mleku.Jajka oddzielić żółtko od białka.Żółtka ubić z cukrem(200g)do białości, dodać odsączone biszkopty i posiekane orzechy i dobrze ucieramy.Z białek ubijamy pianę i wkładamy do gotowej masy żółtkowej.Gotową masę wlewamy do tortownicy tylko wcześniej wyłóż ją natłuszczonym papierem do pieczenia.Upiec wstawiając do piekarnika o temp.180*C.Z pozostałego cukru i szklanki wody z dodatkiem skórki z cytryny ugotować syrop. Syrop powinien być gęsty. Upieczone ciasto wyłożyć ostrożnie na półmisek,po ostudzeniu polać syropem, gdy syrop wsiąknie w ciasto udekoruj bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz