6 jajek
1 kostka masła
3 łyżki mielonych orzechów laskowych lub włoskich
2 łyżki skórki z pomarańcza
2 łyżki mąki tortowej
2 łyżeczka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 ,1/2 szkl cukru
WYKONANIE;
Masło i startą czekoladę rozpuszczamy tylko nie zapomnijcie żeby cały czas mieszać.Żółtka z dodatkiem 3/4 cukru ucieramy, a następnie łączymy z ciepłą masą czekoladową. Do przygotowanej płynnej masy dodajemy mąkę,kakao,orzechy,skórkę z pomarańczy i proszek do pieczenia.Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy.Białka z pozostałym cukrem ubijamy na sztywną pianę, którą przekładamy do ciasta i delikatnie łączymy z całością.Gotowe ciasto wlewamy do foremki i wkładamy do nagrzanego do 130 piekarnika.Kiedy nasze ciasto urośnie ,zwiększamy temperaturę piekarnika do 180 i pieczemy przez około 30 minut.Ciasto dekorujemy według uznania lub polewą czekoladową
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz