Wyszukiwarka

BABKA ZIEMNIACZANA

SKŁADNIKI;
Αποτέλεσμα εικόνας για smacznego1 kg ziemniaków( obieramy)
1 duża cebula(pokroić w kostkę)
3 łyż oleju
4 ząbki czosnku(starte na tarce)
3-4 jajka
4 łyżki bułki tartej
1-2 łyżki natki pietruszki(drobno posiekanej)
1 łyżka majeranku
3 łyżki mąki 
3-4 plastry boczku wędzonego
1 opakowanie mięsa mielonego (szynka)
sól, pieprz
trochę masła do wysmarowania blaszki
WYKONANIE;
Ziemniaki należy zetrzeć na tarce(drobne oczko).Na rozgrzanym oleju należy podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę ( na rumiany kolor 2-3 minuty).Do gotowej cebulki dodajemy starty czosnek i majeranek i podsmażaj jeszcze ze 2 minuty.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem , pozostawiamy do przestudzenia.Mięso mielone należy wymieszać z 2 jajkami, 1/2 bułki tartej, posiekaną natką pietruszki i dopraw do smaku solą i pieprzem.Starte ziemniaki włóż do większej miski i wymieszaj z mąką, 2 jajkami i podsmażoną cebulką z czosnkiem, majerankiem.Wszystko dokładnie wymieszaj jeśli potrzeba dopraw do smaku.
Piekarnik nagrzej do 180. Gotową foremką posmaruj masłem i posyp pozostałą bułką tartą.
Najpierw do foremki wlewamy połowę ciasta z ziemniaków, druga warstwa to nasze mięso mielone i ponownie wylej ciasto ziemniaczane. Na wierzch gotowej babki ułóż półplasterki boczku.
Pieczemy około 50-55 minut na złocisty kolor z góry i żeby środek był ścięty i upieczony.
Przed podaniem dobrze jest lekko ostudzić babkę. Gotową babkę ziemniaczaną można podawać z surówką z kiszonej kapusty.Babka jest bardzo smaczna następnego dnia podsmażana na patelni.


Brak komentarzy: