2-4 listki laurowe
WYKONANIE;
Opieńki należy dokładnie przebrać, umyć i odcedzić.
Starajmy się nie trzymać opieńków zadługo w wodzie.
Do garnka wlewamy litr wody i wsypujemy około 5 dag soli i wkładamy listki laurowe.
Wywar pozostawiamy do zagotowania.
Do gotującego wywaru wkładamy kapelusze opieńków i pozostawiamy na około 35-45 sekunt aby grzyby nam się dobrze przeparzyły.
Przeparzone grzyby należy odcedzić i pozostawić do bardzo dobrego odsączenia z wody.
Odsączone grzyby wkładamy do dużego słoja i solimy warstwami, czyli raz grzybki i raz sól oraz listek laurowy.
Grzyby należy dobrze uciskać w słoju i na sam wierzch terz posypujemy solą.
Osolone opieńki szczelnie zamykamy w słoju i przechowujemy w zimnym miejscu.
Opieńki przed sporzyciem należy najpierw wymoczyć.
Takie grzybki można stosować do nadzienia pierogów, zup, duszenia mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz