Wyszukiwarka

SPOSOBY KONSERWOWANIA MIĘSA

Mięso jest najcenniejszym i najbardziej znanym produktem spożywczym.
W żywieniu jest bardzo ważnym produktem który zawiera dużo białka.
Jest to produkt bardzo łatwo psujący, a po mimo tego trudno go zastąpić w kuchni.
Najłatwiejszym sposobem na przechowywanie mięsa jest mrożenie, wędzenie, solenie.
ZAMRAŻANIE
Zamrażanie mięsa jest najlepszą i równocześnie najłatwiejszą metodą konserwowania produktów spożywczych.
Prawidłowe zamrażanie i właściwe przechowywanie mięsa, drobiu, dziczyzny po rozmrożeniu nie wiele różni się od świeżego mięsa.
Dlatego kiedy mrozimy mięso lub inne produkty spożywcze należy porcjować i odmrażać tyle ile jest nam potrzebne do spożycia.
Pamiętajmy że nie wolno produktów mięsnych, warzywnych czy innych spowrotem zamrażać.
Przed  zamrożeniem starannie myjemy mięso i porcjujemy na kawałki.
Mięso naprzykład na gulasz kroimy już w kawałki i robimy porcję taką na jeden raz, to samo robimy i z mięsem na mielone.
Mięso na bitki czy inaczej kotlety możemy zbić tłuczkiem i zamrożić w porcjach.
Warto pamiętać , że czynności z zamrażamiem mięsa to; dokładne umycie mięsa, porcjowanie miesa, owinięcie w folię lub wkładamy do torebek foliowych, dokładne zamknięcie opakowań, oznakowanie i podpisanie mięsa oraz starannym ułożeniu mięsa w zamrażarce.


Brak komentarzy: