LEUKOS PURGOS- THESALONIKH |
MAKEDONIA-THRAKI |
Jest położona między górami, rzekami, jeziorami, że napewno oczaruje każdego.
Ma bogatą i różnorodną kuchnię i wyobrażnię smaku, że zapisała się w histori ludzkości.
Dużą rolę w północnej kuchni odgrywa mięso i wyroby mięsne (kiełbasy, mięso wędzone, mięso piklowane, pastulmas, kawurmas), tak samo i różnego rodzaju kiełbasy z duża ilościa przypraw (sudzukakia, kebab).
FLORINA |
FAROS ALEKSANDROUPOLIS |
Macedonia ma swoją tradycję i kuchnię a za razem swoje artykuły spożywcze takie jak; papryka Florynis, fasolia Kastorias czy Prespon.
A Thraki ma swoją granicę w daniach kulinarnych bo bardziej wykorzystuje nabiał i inne artykuły; sery, mleko, śmietana, feta.
LIMANI KABALAS |
KASTORIA |
Nie zapominajmy o plantacjach winogron północnej Grecji, które są wysyłane na import i znajdują się na naszych stołach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz