Wyszukiwarka

PÓŁNOCNA GRECJA MACEDONIA I THRAKI

LEUKOS PURGOS-
THESALONIKH
MAKEDONIA-THRAKI
Północna część Grecji jest tak piękna jak zaczarowana kraina.
Jest położona między górami, rzekami, jeziorami, że napewno oczaruje każdego.
Ma bogatą i różnorodną kuchnię i wyobrażnię smaku, że zapisała się w histori ludzkości.
Dużą rolę w północnej kuchni odgrywa mięso i wyroby mięsne (kiełbasy, mięso wędzone, mięso piklowane, pastulmas, kawurmas), tak samo i różnego rodzaju kiełbasy z duża ilościa przypraw (sudzukakia, kebab).
FLORINA
FAROS  ALEKSANDROUPOLIS
Wyśmienitym daniem kuchni północnej jest; kapusta z wieprzowiną lub dziczyzną, fasola z piekarnika, gołabi(laxanodolmades) sudzukakia, mięsne oczka i inne dania które są` pikantne.
Macedonia ma swoją tradycję i kuchnię a za razem swoje artykuły spożywcze takie jak; papryka Florynis, fasolia Kastorias czy Prespon.
A Thraki ma swoją granicę w daniach kulinarnych bo bardziej wykorzystuje nabiał i inne artykuły; sery, mleko, śmietana, feta.
LIMANI KABALAS
Tak jak ryż, kapusta znajduje się większości dań kuchni północnej.
KASTORIA
Wymarzone ciasta, desery pełne słodyczy i syropu; kadaifi, baklawas, saragli, bugacza, rizopita(pita z ryżu) czy marmolady z leśnych owoców lub konfitury.
Nie zapominajmy o plantacjach winogron północnej Grecji, które są wysyłane na import i znajdują się na naszych stołach.

Brak komentarzy: