KĄPIEL WODNA
Jest to umieszczenie naczynia ze składnikami sosu, kremu, czekoladą, żelatyną w drugim naczyniu napełnionym wrzącą wodą.
W taki sposób podtrzymujemy temperaturę gorących potraw lub roztopić np; czekoladę, żelatynę, masło i nie mamy obawy że nam się przypali.
Jest to też dobry sposób na podgrzewanie potraw.
KARMELIZOWANIE
Podgrzewamy cukier na patelni aż powstanie syrop i zacznie nabierać złocistego koloru.
Pamiętajcie to robimy na małym ogniu.
ODPAROWANIE
Gotujemy na dużym ogniu coś płynnego np; wywar, wodę, wina, wodnisty sos.
Wtedy zmniejsza się objętość wody i powstaje gęściejsza konsystencja sosu i daje lepszy smak potrawie.
W taki sposób odparowujemy wodę z bardzo dużo potraw, aby nam powstał sos.
SZUMOWANIE
Jest to usówanie piany zbierającej się na powierzchni przyrządzanej potrawy np; gotującego sie mięsa, rosołu, ziemniaków.
Najlepiej zbiera się pianę łyżką cedzakową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz