Dzięki temu mięso pozostanie soczyste, zachowa smak i kolor.
Bo woda odbiera smak i kolor oraz soczystość mięsa.
MIĘSO DROBIOWE;
Mięsa drobiowego jesli jest zamrożone nie rozbijamy tłuczkiem , bo w ten sposób mięso straci soczystość.
Czyli najlepiej jest takie mięso rozbić ręką .
Mięso najlepiej jest przyprawiać po rozbiciu na kotlety, a nie przed rozbiciem.
Szczególnie mięso drobiowe i nie tylko rozmrażamy wcześniej przed jego przyrządzeniem.
Szczególnie mięso drobiowe i nie tylko rozmrażamy wcześniej przed jego przyrządzeniem.
ZIEMNIAKI;
Do pieczonych ziemniaków wyśmienicie pasuje tymianek, którym warto jest posypać ziemniaki.
Ziemniakom można nadać dobry smak polewając je np; oliwą czosnkowa, masłem lub tylko oliwą z oliwek lub innego rodzaju smakowych olejów.
Jeśli lubisz pieczone ziemniaki w folii to nie zapomnij , że matowa strona folii aluminiowej powina być na zewnątrz ziemniaka.
MARYNOWANIE;
Jest to wkładanie mięsa, ryb, warzyw do zalewy zrobionej z oliwy, ziołami, przyprawami.
Robi się to po to aby mięso lub inne potrawy nabrały aromatu, skruszały .
Mięso zamarynowane zawsze krucej pieczemy, smażymy lub dusimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz