1 kg mąki
1 całe jajko
3 żółtka
1 szkl cukru
2 łyżki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1/2 kostki masła lub margaryny
1/ 2 kostki smalcu
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
WYKONANIE;
Margarynę, smalec, jajko i żółtka mieszamy razem.
Proszek do pieczenia łączymy dokładnie z kwaśną śmietaną i wlewamy do masy .
Dodajemy cukier, cukier waniliowy i mąkę, wszystko dokładnie zagniatamy.
Jeśli jest potrzebne podsypujemy jeszcze mąką.
Gotowe ciasto lekko posypujemy mąką i wstawiamy do lodówki na około godziny.
Formujemy ciasteczka przez maszynkę.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Wkładamy ciasteczka i pieczemy na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz