Wyszukiwarka

OGÓRKOWA SAŁATKA

3-4 kg kiszonych ogórków
5-6 cebulek
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
4 liście laurowe
kilka kulek ziela angielskiego
1 litr wody
1/2 szkl octu
1 mała łyżeczka kulek gorczycy
olej
WYKONANIE;
Ogórki tarkujemy na plajstry i tak samo robimy z cebulą.
Starte warzywa lekko posypujemy pieprzem i dokładnie mieszamy, ja dodaję kilka łodyżek kopru .
Wymieszane ogórki uciskamy lekko pokrywką i pozostawiamy na kilka godzin.
Gotujemy zalewę z litra wody, octu, soli, cukru, liści laurowych, gorczycy, ziele angielskie.
Ugotowaną zalewę odstawiamy do ostudzenia, jeśli jest zimna zalewamy naszą sałatkę ogórkową.
Sałatkę wkładamy do wypasteryzowanych słoików i do każdego słoika wlewamy po małej łyżeczce oleju, zakręcamy słoik dokładnie i pasteryzujemy słoiki.
Sałatkę można zrobić na dwa sposoby czyli; starte ogórki i cebulę kropimy lekko octem, posypujemy solą, pieprzem, polewamy lekko oliwą lub olejem i przykrywamy na kilka godzin aby puściły sok.
Gotowe ogórki wkładamy w słoiki i pasteryzujemy.

Brak komentarzy: