1kg + 1 szkl cukru
2 cytryny sok
1 1/2 łyżki kwasku cytrynowego
WYKONANIE;
Obrane gruszki wkładamy do miski i zalewamy wodą do której wsypujemy kwasek cytrynowy i wciskamy sok z jednej cytryny.
Zalane gruszki pozostawiamy na około 3-4 godziny.
Gruszki odcedzamy dokładnie z wody.
Do garnka wlewamy 2 szklanki wody,sok z 1 cytryny i wsypujemy cukier, pozostawiamy do zagotowania na około 5 minut .
Sprawdzamy widelcem czy gruszka jest miękka, jeśli tak to przestajemy gotować i odstawiamy.
Gruszki pozostawiamy w syropie na 12 godzin.
Następnie wyjmujemy gruszki z syropu, a syrop gotujemy do zagęszczenia.
Gruszki układamy w słoiki i zalewamy syropem.
Słoiki wekujemy i konfitury gotowe.
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz