1/2 kg mąki
1 torebka suchych drożdży
1 jajko
szczypta soli
1/2 szkl mleka letniego
olej lub oliwa
kilka plajsterków boczku wędzonego
1-2 papryki
1-2 pomidory świeże
kilka plajsterków wędliny
200 gr sera żółtego startego
keczup do posmarowania ciasta
WYKONANIE;
Do miski wsypujemy mąkę, sól, jajko, drożdże rozrabiamy z letnim mlekiem i wyrabiamy ciasto jeśli jest potrzeba podlewamy letnim mlekiem lub wodą.
Pod koniec wyrabiania dodajemy troszkę oliwy aby ciasto dobrze odeszło od rąk i było elastyczne.
Gotowe ciasto odstawiamy na około godziny aby nam wyrosło.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy lekko i kładziemy na blaszkę wysmarowano lekko tłuszczem.
Na rozłożone ciasto kładziemy keczup i rozsmarowujemy, na to kładziemy starty żółty ser, plajsterki wędliny, boczku, pokrojone pomidory, paprykę i posypujemy spowrotem żółtym serem.
Pizze pieczemy około 30 minut w 180-200 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz