Wyszukiwarka

POWIDŁA ŚLIWKOWE

3 kg śliwek dojrzałych
1 1/2 kg cukru
1 szkl wody
WYKONANIE; 
Śliwki dokładnie myjemy i wydrążamy pestki.
Wydrążone śliwki wkładamy do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier.
Wszystko gotujemy na wolnym ogniu aż powstanie gęsta masa czyli powidła.
Gotowe powidła wkładamy do wypasteryzowanych słoików, zakręcamy i odwracamy słoik do góry czyli pokrywką do dołu.
Pozostawiamy słoiki do ostygnięcia i gotowe, a jeśli ktoś chce to można słoiki zapasteryzować czyli należy słoiki wstawić do garnka i zadotować.
Wtedy słoiki z powidłami mogą o wiele dłużej stać.
Ja śliwki wydrążam w taki sposób biorę duży gwóżdż i łebkiem gwożdża wypycham pestkę, wkładam w śliwkę od strony okrągłej i wypycham do góry.

Brak komentarzy: