1 1/2 kg świeżych śliwek
2 jajka
1 1/2 szkl cukru
pół kostki masła lub margaryny
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 1/2 szkl mąki
WYKONANIE;
Do miski wkładamy margarynę, jajka, cukier i dokładnie ucieramy.
Do utartej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę i dokładnie miksujemy lub mieszamy.
Odkładamy troszkę ciasta aby zrobić kruszonkę, a pozostałe ciasto wylewamy na blaszkę, którą wcześniej należy wysmarować lekko margaryną i pospujemy półką tartą lub mąką.
Na wylane ciasto układamy śliwki , które wcześniej przekroiliśmy na połówki i wyciągneliśmy pestkę.
Robimy kruszonkę z ciasta , które pozostawiliśmy ale należy dosypać mąki, aby ciasto było ścisłe i dało się pokruszyć lub zetrzeć na tarce na dużym oczku.
Gotową kruszonką posypujemy ciasto i gotowe do pieczenia.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 50 minut lub godziny , dlatego że ślieki są ciężkim owocem i muszą się podpiec.
Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia i dopiero póżniej posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz