CIASTO;
1 jajko
1/2 szkl mleka
1/2 kg mąki
1 paczkuszka suchych drożdży(8g)
1/2 szkl letniej wody
2 łyżki oliwy lub oleju
szczypta soli
NADZIENIE;
200g żółtego sera(startego)
7-10 plasterków wędliny (mielonki lub coś kto lubi)
kechup do posmarowania ciasta
2-3 pomidory
1 puszka pieczarek konserwowych
WYKONANIE;
Zagniatamy najpierw ciasto; drożdże rozrabiamy z letnią wodą.
Do miski wsypujemy mąkę, sól, jajko, oliwę, mleko i wszystko zagniatamy, dolewamy rozrobione drożdże i dokładnie wymieszamy jeśli trzeba podsypujemy mąką.
Zagniecione ciasto odstawiamy na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozkładamy równomiernie na blaszce i smarujemy kechupem, posypujemy żółtym serem a następnie kładziemy kawałki wędliny i konserwone pieczarki, posypujemy ponownie serem i kładziemy plajsterki pomidorów które solimy i lekko posypujemy pieprzem.
Gotową pizze wstawiamy do piekarnika w 180 stopniach na około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz