3 żółtka
1 całe jajko
1 szkl cukru
1/2 kg mąki
1 cukier waniliowy
2 łyżki śmietany
1 kostka masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
jabłka(starte lub pokrojone na drobno i zasypujemy cukrem i cynamonem)
WYKONANIE;
Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy ciasto.
Zagniecione ciasto nie może być zbyt ścisłe więc jest lepiej jak lekko kleji się do rąk.
Nie zapomnijmy odłożyć troszkę ciasta na kruszonkę, do ciasta dosypujemy troszkę mąki aby ciasto było ścisłe i było można zetrzeć na tarce aby powstała ładna i puszysta krószonka.
Gotowe ciasto rozkładamy na wysmarowanej blaszce, równomiernie rozprowadzamy i na wieszch wykładamy gotowe jabłka z cukrem i cynamonem.
Praktycznie gotowe ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika.
Ciasto wstawiamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 50 minut.
Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia i posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz