1 1/2 szkl przesianej mąki
200 gr masła lub margaryny
3 łyżki cukru pudru
1 jajko
KREM;
3 łyżki mąki
1 szkl cykru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 1/2 szkl mleka
szczypta soli
4 żółtka
50 gr masła lub margaryny
1 wanilia lub 1 cukier waniliowy
250 gr bitej śmietany w proszku
1/2 kg truskawek
WYKONANIE;
Ciasto musi być miękkie i elastyczne.
Gotowe ciasto równomiernie rozkładamy na foremce do tarty, którą lekko smarujemy tłuszczem.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika w 180 stopniach i pieczemy około 20 minut.
Upieczoną tartę odsrawiamy do ostudzenia .
Do garnka wlewamy mleko wkładamy masło, cukier, wanilie lub cukier waniliowy i doprowadzamy do zagotowania i rozpuszczenia składników.
W misce rostrzepujemy żółtka aby powstała jednolita masa
Gotowy krem odstawiamy do ostudzenia.
Na upeczoną tartę wykładamy połowę kremu, rozprowadzamy równomiernie i kładziemy truskawki, które pokrywamy resztą kremu.
Przełożoną tartę kremem i truskawkami wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Robimy bitą śmietanę według przepisu na opakowaniu i dokładnie ubijamy.
Gotową bitą śmietanę wykładamy na tartę i pozostawiamy w lodówce aby dobrze nam zgęstniało.
Tartę możemy ozdobić truskawkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz