CIASTO;
1 1/2 szkl przesianej mąki
200 gr masła lub margaryny
3 łyżki cukru pudru
1 jajko
KREM;
3 łyżki mąki
1 szkl cykru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 1/2 szkl mleka
szczypta soli
4 żółtka
50 gr masła lub margaryny
1 wanilia lub 1 cukier waniliowy
250 gr bitej śmietany w proszku
1/2 kg truskawek
WYKONANIE;
Najpierw zagniatamy ciasto na tartę; ucieramy masło z cukrem, jajko i stopniowo dosypujemy mąkę, zagniatamy ciasto.
Ciasto musi być miękkie i elastyczne.
Gotowe ciasto równomiernie rozkładamy na foremce do tarty, którą lekko smarujemy tłuszczem.
Uformowane ciasto na formie nakówamy widelcem, aby w czasie pieczenia ciasto nie unosiło się do góry.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika w 180 stopniach i pieczemy około 20 minut.
Upieczoną tartę odsrawiamy do ostudzenia .
Robimy krem; w misce łączymy mąkę ziemniaczaną, mąkę zwykłą, sól.
Do garnka wlewamy mleko wkładamy masło, cukier, wanilie lub cukier waniliowy i doprowadzamy do zagotowania i rozpuszczenia składników.
W misce rostrzepujemy żółtka aby powstała jednolita masa
Jeśli mleko zagotowało się, odstawiamy i stopniowo dosypujemy resztę składników oraz żółtka i cały czas mieszamy.
Połączone składniki w garnku stawiamy na mały ogień i doprowadzamy do zagotowania a równocześnie do powstania kremu.
Uwaga cały czas mieszamy aby się nie przypalił krem.
Gotowy krem odstawiamy do ostudzenia.
Myjemy dokładnie truskawki i przekrajamy na połowę jeśli ktoś chce może truskawki posypać cukrem pudrem.
Na upeczoną tartę wykładamy połowę kremu, rozprowadzamy równomiernie i kładziemy truskawki, które pokrywamy resztą kremu.
Przełożoną tartę kremem i truskawkami wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Robimy bitą śmietanę według przepisu na opakowaniu i dokładnie ubijamy.
Gotową bitą śmietanę wykładamy na tartę i pozostawiamy w lodówce aby dobrze nam zgęstniało.
Tartę możemy ozdobić truskawkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz