1/2 paczki kadaifi
1 kostka masła
orzechy włoskie lekko pokruszone
syrop cytrynowy
KREM;
600 gr mleka
200 gr śmietany krewówki
1 szkl cukru
2 jajka całe
4 żółtka
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 wanilia lub 2 cukry waniliowe
BITA ŚMIETANA;
1 bita śmietana w proszku
1 łyżka cukru lub 2 łyżki cukru pudru
WYKONANIE;
Na blasze rozkładamy równomiernie kadaifi, rozpuszczamy masło i gorącym masłem polewamy kadaifi.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i około 20 minut zapiekamy na lekki złoty kolor.
Zapieczone kadaifi posypujemy pokruszonymi orzechami i polewamy wcześniej zrobionym syropem.
Gotowy spód naszego ciasta pozostawiamy aby dobrze nasączył się syropem.
Przyszykujemy krem : wlewamy do garnka mleko, śmietanę i pozostawiamy do zagotowania.
W między czasie do miski wsypujemy cukier, żółtka, całe jajka, wanilię i dokładnie miksujemy na jednolitą masę.
Do utartej jajecznej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną, łączymy dokładnie z masą i dolewamy 1 szklankę ciepłego mleka wymiwszajcie dokładnie, a następnie gotową masę wlewamy do garnka czyli do pozostałego mleka.
Cały czas mieszamy i doprowadzamy do zagotowania i zagęszczenia kremu.
Gotowy krem pozostawiamy do dokładnego ostudzenia czyli wstawiamy do lodówki.
Robimy bitą śmietanę według przepisu na opakowaniu tylko dodajemy cukier.
Przyszykowany i ostudzony krem wykładamy na nasączony spód kadaifi i równomiernie rozprowadzamy.
Na rozprowadzony krem kładziemy bitą śmietanę tak samo rozprowadzamy równomiernie, posypujemy cynamonem i wstawiamy do lodówki aby wszystko zgęstniało i dobrze się połączyło.
Ekmek kadaifi można udekorować truskawkami , bo truskawki dadzą bardzo dobry delikatny smak dla ciasta a szczególnie dla kremu i bitej śmietamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz