Wyszukiwarka

MUS JOGURTOWY Z TRUSKAWKAMI

400 gr jogurtu naturalnego
330 gr śmietany kremówki
1 szkl cukru
5-6 listków żelatyny
1/2 łyżeczki mastychi w proszku nie koniecznie
POLEWA :
1/2 kg truskawek
1 szkl cukru
1/2 szkl soku z pomarańczy lub soku pomarańczowego
WYKONANIE:
W lewamy do garnka śmietanę, cukier i zagrzewamy nie gotujemy.
Żelatylę zalewamy letnią wodą i pozostawiamy aby dobrze namokła, jeśli jest gotowa dodajemy do śmietany.
Mieszamy dokładnie aby wszystko się dobrze połączyło i odstawiamy do ostudzenia.
Do ostudzonej masy dodajemy jogurt, mastychę mieszamy dokładnie i przekładamy do foremki lub salaterek.
Foremkę z kremem wstawiamy na kilka godzin do lodówki aby zgęstniała masa.
Robimy polewę; wlewamy do garnka sok z pomarańczy, cukier i kilka minut gotyjemy około 5-8 minut.
Truskawki dokładnie myjemy i przekrajamy na połowę, wrzucamy do soku i gotujemy aż powstanie jednolita masa czyli marmolada.
Gotową marmoladę odstawiamy do ostudzenia.
Dobrze zgęstniała masę wyjmujemy z formy  i polewamy musem truskawkowym .
Gotowy mus truskawkowy możecie też udekorować świeżymi truskawkami.
Mus truskawkowy można podawać na kilka sposobów np; masę jogurtową wkładamy do dużych kieliszków i jak dobrze zastygnie polewamy musem truskawkowym a na wierzch kładziemy świeżą truskawkę.

Brak komentarzy: