5-6 średnich ziemniaków
100 gr startego sera (grawiera)
3-4 łodyżki natki pietruszki drobno posiekanej
3-4 łodyżki natki koperku drobno posiekanego
3 jajka
1 łyżeczka diozmo(mięty)
3-4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
5- 7 łyżek oliwy z oliwek
WYKONANIE;
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Ziemniaki gotyjemy w mundurkach około 30-35 minut, wyjmujemy z wody aby lekko ostygły i obieramy.
Obrane ziemniaki solimy i mielemy lub tłuczemy na papkę
Pure ziemniaki mieszamy z serem, natką koperku, pietruszki, diozmo i oliwą.
Roztrzepujemy lekko jajka i dodajemy do masy ziemniaczanej i wsypujemy pieprz (sporo).
Blaszkę smarujemy tłuszczem i wykładamy masę.
Równomiernie rozkładamy i posypujemy bułką tartą i lekko polewamy oliwą.
Pieczemy około 40-45 minut na złoty kolor.
Upieczoną pitę kroimy na kawałki i podajemy na gorąco lub zimno.
100 gr startego sera (grawiera)
3-4 łodyżki natki pietruszki drobno posiekanej
3-4 łodyżki natki koperku drobno posiekanego
3 jajka
1 łyżeczka diozmo(mięty)
3-4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
5- 7 łyżek oliwy z oliwek
WYKONANIE;
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Ziemniaki gotyjemy w mundurkach około 30-35 minut, wyjmujemy z wody aby lekko ostygły i obieramy.
Obrane ziemniaki solimy i mielemy lub tłuczemy na papkę
Pure ziemniaki mieszamy z serem, natką koperku, pietruszki, diozmo i oliwą.
Roztrzepujemy lekko jajka i dodajemy do masy ziemniaczanej i wsypujemy pieprz (sporo).
Blaszkę smarujemy tłuszczem i wykładamy masę.
Równomiernie rozkładamy i posypujemy bułką tartą i lekko polewamy oliwą.
Pieczemy około 40-45 minut na złoty kolor.
Upieczoną pitę kroimy na kawałki i podajemy na gorąco lub zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz