|
Arnaki i katziki sti gastra |
|
kokoretsi, kotosufli, pieczona baranina |
Grecja Środkowa czyli Ipiros są to tereny Grecji, które w starożytności zostały podzielone na regiony.
Po mimo to mają takie same działania i sposoby na życie na trudnych terenach geograficznych, które składają się z gór i dolin.
Pomimo tego stworzyli wyśmienitą kuchnię pełną smaku dla rozkoszy podniebienia.
Na terenach Ipiru wyrabiane są wyśmienite sery, feta, jogurty, wędliny i inne artykuły spożywcze.
|
Preweza |
|
Arta |
Za równo mają tam duże chodowle zwierzat i większość mięsa pochodzi z tamtych regionów, wendliny, baranina, wieprzowina.
Wspaniałym daniem mięsnym i tradycyjnym dla tych regionów jest arnaki sti gastra(baranina), katziki sti gastra(mięso z kozy), kokoretsi, kotosufli, splinaendero, arni suflas.
Wyrabiane są też domowym sposobem pardelles, makaron, trachanas słodki lub kwaśny.
|
Most artas |
|
Parga-Preweza |
Czy dania jak
makaron z łososia, rurki z mięsem mielonym, kotlety z pora i selera.
ryba z piekarnika,
pstrąg na winie
Tak samo nie ma gospodyni, ktra by nie umiała zagnieść i piec wyśmienitych pit;
tiropita(pita z feta), laxanopita(pita z kapusty), chortopita,
abgopita(jajeczna pita), kolokitopita(pita z cukini)
,galaktopita(pita mleczna).
Nie zapomniane dla podniebienia bachlawas, galaktoburiko, kadaifi, czy robione konfitury w syropie nerandzi, nerandzakia, czereśnie, małe bakłażany na słodko, kasztany.
|
Giannena |
Grecja i Środkowa Grecja tak samo przylega do morza jak Igumenitsa, Preweza, ale czy takie miasto jak Giannena, Arta i jej okolice są położone nad jeziorem.
|
Igumenitsa |
Dlatego kuchnia z tych regionów ma bardzo duży wybór i smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz