Wyszukiwarka

ŚRODKOWA GRECJA IPIROS

Arnaki i katziki sti gastra
kokoretsi, kotosufli, pieczona baranina
Grecja Środkowa czyli Ipiros są to tereny Grecji, które w starożytności zostały podzielone na regiony.
Po mimo to mają takie same działania i sposoby na życie na trudnych terenach geograficznych, które składają się z gór i dolin.
Pomimo tego stworzyli wyśmienitą kuchnię pełną smaku dla rozkoszy podniebienia.
Na terenach Ipiru wyrabiane są wyśmienite sery, feta, jogurty, wędliny i inne artykuły spożywcze.
Preweza
Arta
Za równo mają tam duże chodowle zwierzat i większość mięsa pochodzi z tamtych regionów, wendliny, baranina, wieprzowina.
Wspaniałym daniem mięsnym i tradycyjnym dla tych regionów jest arnaki sti gastra(baranina), katziki sti gastra(mięso z kozy), kokoretsi, kotosufli, splinaendero, arni suflas.
Wyrabiane są też domowym sposobem pardelles, makaron, trachanas słodki lub kwaśny.
Most  artas
Parga-Preweza
Czy dania jak makaron z łososia, rurki z mięsem mielonym, kotlety z pora i selera. ryba z piekarnika, pstrąg na winie
Tak samo nie ma gospodyni, ktra by nie umiała zagnieść i piec wyśmienitych pit; tiropita(pita z feta), laxanopita(pita z kapusty), chortopita, abgopita(jajeczna pita), kolokitopita(pita z cukini),galaktopita(pita mleczna).
Nie zapomniane dla podniebienia bachlawas, galaktoburiko, kadaifi, czy robione konfitury w syropie nerandzi, nerandzakia, czereśnie, małe bakłażany na słodko, kasztany.
Giannena
Grecja i Środkowa Grecja tak samo przylega do morza jak Igumenitsa, Preweza,  ale czy takie miasto jak Giannena, Arta i jej okolice są  położone nad jeziorem.
Igumenitsa
Dlatego kuchnia z tych regionów ma bardzo duży wybór i smak.

Brak komentarzy: