Wyszukiwarka

WOŁOWINA Z KISZONĄ KAPUSTĄ

1 kg kiszonej kapusty( odcedzonej i pokrojonej)
1 kg wołowiny lub wieprzowiny
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 szkl oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
1/2 szkl ryżu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
WYKONANIE;
Do garnka  wrzucamy pokrojoną kiszoną kapustę, koncentrat pomidorowy i poduszamy około 10-15 minut.
W drugim garneczku na oliwie lekko podsmażamy kawałki mięsa z ostrą papryką.
Do podsmażone mięso dodajemy kapustę i sok z cytryny, gotujemy na małym ogniu około 40 minut i wsypujemy ryż i wlewamy 2-3 szkl wody(wrazie potrzeby podlewamy gorąco wodą aby nie przerwać gotowania)
Przyprawiamy do smaku.
Gotujemy około 15 -20 minut (mieszamy aby się nie przykleiło do spodu garnka) i przekładamy do blaszki.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na okolo 30 minut.
Jeśli jest potrzeba podlejcie lekko wodą.

Brak komentarzy: