FARSZ;
1/2 kg mięsa mielonego wołowego
1 cebula drobno posiekana
3-4 łyżki oliwy z oliwek
2-3 kostki wołowe rozrobione z 2-3szkl gotującej się wody
3 łyżki masła
sól, pieprz
CIASTO;
1 kg mąki
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl mleka
1 łyżka oliwy z oliwek
WYKONANIE;
Robimy najpierw farsz; podsmażamy na oliwie z oliwek mięso mielone, cebulkę, aż wyparuje sos z mięsa.
Zagniatamy ciasto ze wszystkich składników i rozwałkujemy.
Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraciki i na każdy kwadracik nakładamy jedną łyżeczkę farszu i zamykamy tylko po bokach (formujemy w kształcie łudki a środek zostawiamy otwarty aby było widać farsz).
Gotowe oczka mięsne układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce i wkładamy do nagrzanego piekarnika w 180-200 stopni.
Pieczemy około 20-25 minut w zależności od piekarnika na złoty kolor.
Wyjmujemy z piekarnika i polewamy gorącym wywarem wołowym z kostek(polewamy łyżką po każdym oczku mięsnym).
Wkładamy spowrotem do piekarnika , ale przykrywamy folią aluminiową lub pergaminem nasze oczka mięsne i pieczemy aż oczka wypiją wywar.
Gotowe oczka podajemy z jogurtem naturalnym rozrobionym z kilkoma ząbkami czosnku.
1 cebula drobno posiekana
3-4 łyżki oliwy z oliwek
2-3 kostki wołowe rozrobione z 2-3szkl gotującej się wody
3 łyżki masła
sól, pieprz
CIASTO;
1 kg mąki
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl mleka
1 łyżka oliwy z oliwek
WYKONANIE;
Zagniatamy ciasto ze wszystkich składników i rozwałkujemy.
Gotowe oczka mięsne układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce i wkładamy do nagrzanego piekarnika w 180-200 stopni.
Wyjmujemy z piekarnika i polewamy gorącym wywarem wołowym z kostek(polewamy łyżką po każdym oczku mięsnym).
Wkładamy spowrotem do piekarnika , ale przykrywamy folią aluminiową lub pergaminem nasze oczka mięsne i pieczemy aż oczka wypiją wywar.
Gotowe oczka podajemy z jogurtem naturalnym rozrobionym z kilkoma ząbkami czosnku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz