ciasteczka do deserów
1 lit mleka
6 jajek
300 gr cukru
220 gr mąki
75 gr masła
2 wanilie
400 gr śmietany kremówki
sok do namoczenia ciastek jaki kto lubi
WYKONANIE;
W misce ucieramy jajka z cukrem i stopniowo dodajemy mąkę, aż powstanie jednolita masa.
Wlewamy do garnka mleko, wanilię i gotujemy, jeśli tylko zacznie się gotować odstawiamy.
Mleko dzielimy na połowę, jedną połowę mleka pozostawiamy w garnku a drugą stopniowo dolewamy do masy jajecznej cały czas miksujemy dokładnie.
Do pozostałego mleka dodajemy masło i dokładnie mieszamy.
Rozrobione mleko z masłem dodajemy do masy, miksujemy dokładnie i pozostawiamy do ostudzenia.
Ubijamy śmietanę kremówkę na pianę
Ciastka moczymy w soku pojedynczo (wkładamy w sok i wyjmujemy uwaga aby się nam nie zrobiła papka)
Układamy namoczone ciastka deserowe na blaszce i wykładamy połowę kremu, spowrotem kładziemy ciastka i krem, a na górę kładziemy ubitą śmietanę.
Na górę milfejka kruszymy lub tarkujemy kilka ciastek deserowych i kropimy lekko sokiem i posypujemy cukrem pudrem i cynamonem.
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki aby schłodzić czyli na 2-3 godziny.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
1 lit mleka
6 jajek
300 gr cukru
220 gr mąki
75 gr masła
2 wanilie
400 gr śmietany kremówki
sok do namoczenia ciastek jaki kto lubi
WYKONANIE;
W misce ucieramy jajka z cukrem i stopniowo dodajemy mąkę, aż powstanie jednolita masa.
Wlewamy do garnka mleko, wanilię i gotujemy, jeśli tylko zacznie się gotować odstawiamy.
Mleko dzielimy na połowę, jedną połowę mleka pozostawiamy w garnku a drugą stopniowo dolewamy do masy jajecznej cały czas miksujemy dokładnie.
Do pozostałego mleka dodajemy masło i dokładnie mieszamy.
Rozrobione mleko z masłem dodajemy do masy, miksujemy dokładnie i pozostawiamy do ostudzenia.
Ubijamy śmietanę kremówkę na pianę
Ciastka moczymy w soku pojedynczo (wkładamy w sok i wyjmujemy uwaga aby się nam nie zrobiła papka)
Układamy namoczone ciastka deserowe na blaszce i wykładamy połowę kremu, spowrotem kładziemy ciastka i krem, a na górę kładziemy ubitą śmietanę.
Na górę milfejka kruszymy lub tarkujemy kilka ciastek deserowych i kropimy lekko sokiem i posypujemy cukrem pudrem i cynamonem.
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki aby schłodzić czyli na 2-3 godziny.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz