Wyszukiwarka

ROLADY Z MIĘSEM MIELONYM I CUKINIĄ

1 paczka ciasta francuskiego (450 gr) lub płaty ciasta na pity
4 cukinie
1/2 kg mięsa mielonego wołowego
100 gr sera startego (grawiera)
3 jajka
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula posiekama
2 świeże cebulki ze szczypiorkiem posiekane
1 łyżeczka diozmo (świeże lub suszone)
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
oliwa do smarowania płat ciasta
WYKONANIE;
Cukinie dokładnie myjemy i ścieramy na dużym oczku tarki, wyciskamy sok.
Zagrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę z mięsem mielonym, dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową, diozmo i startą cukinię.
Dusim wszystko około 20 minut i zdejmujemy z ognia.
Roztrzerujemy jajka z serem i dodajemy do duszonego mięsa, wymieszajcie wszystko dokładnie.
Na każdą roladę potrzebujemy 2 platy ciasta (kupne ciasto), które rozkładamy i kroimy na cztery części (czyli w paski).
Jeśli będziecie robić z ciasta własnego rozwałkujemy na cienki placek i kroimy w szerokie paski .
Paski od środka smarujemy lekko oliwą i na koniec paska kładziemy farsz .
Boki paska zakładamy do środka i zwijamy rulonik, tak robimy ze wszystkimi paskami i farszem.
Gotowe ruloniki kładziemy do blaszki lekko wysmarowanej oliwą.
Wkladamy do nagrzanego piekarnika w 200 stopniach i pieczemy około 30 minut.
W trakcie pieczenia przewracamy ruloniki aby nabrały zlotego koloru ze wszystkich stron.

Brak komentarzy: