Wyszukiwarka

PITA Z KREMEN - BUGACZA

1 paczka ciasta francuskiego
1/2 szkl mleka słodzonego
1/2 szkl kaszy manny
1 wanilia
125 gr masła
cukier puder
cynamon
WYKONANIE;
Gotujemy mleko, wanilię z 2 szkl wody i dosypujemy kasze manną, mieszamy aż powstanie lekko gęsta masa.
Gotową masę odstawiamy z ognia.
Zagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Smarujemy blaszkę lekko tłuszczem i kładziemy 3 płaty ciasta, które lekko smarujemy rozpuszczonym masłem.
Na rozłożone płaty ciasta wykładamy gotowy krem i przykrywamy 3 płatami ciasta, które też lekko smarujemy masłem.
Końce ciasta składamy w kopertę , po wierzchu smarujemy dokładnie rozpuszczonym masłem.
Pieczemy około 35 - 40 minut na złoty kolor w zależności od piekarnika.
Upieczona bugaczę kroimy na kawałki i posypujemy cukrem pudrem i cynamonem.

Brak komentarzy: