Wyszukiwarka

OBAŻANKI - LALAGIES

1 kg mąki
1 łyżeczka soli
1 mała paczuszka suchych drożdzy
1/2 szkl oliwy z oliwek
1 szkl wody letniej
oliwa lub olej do smażenia
WYKONANIE;
Do miski wsypujemy mąkę, oliwę z oliwek i dokładnie łączymy i odstawiamy na godzinę aby oliwa dobrze wsiąkła w mąkę.
Rozrabiamy drożdze z małą ilością letniej wody i wlewamy do mąki z oliwą oraz wsypujemy sól.
Wyrabiamy dokładnie podlewamy letnią wodą, robimy miękie i elastyczne ciasto.
Zagniecione ciasto nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Z wyrośniętego ciasta urywamy małe kawałki i robimy wstążki, które składamy dwa razy w pół i wrzucamy na rozgrzaną oliwę do garnka.
Smażymy po obu stronach na złoty kolor i wyjmujemy na papier kuchenny aby odsączyć od oliwy.
Podajemy na ciepło i zimno jeśli ktoś chce możemy posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy: