Wyszukiwarka

MLECZNA PITA

CIASTO;
200 gr masła(kroimy na małe kawałki)
szczypta soli
1/2 szkl mąki
1-4 łyzek wody zimnej
KREM;
1 litr mleka
1 szkl kaszy mannej
1 szkl cukru
1 wanilia
6 jajek
1 pomarańcz(starta skórka)
2 łyżki masła
cynamon i cukier puder mieszamy razem
WYKONANIE;
Do miski wsypujemy mąkę dodajemy szczyptę soli, masło i zagniatamy ciasto podlewamy stopniowo łyżkami wody, aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto.
Zagniecione ciasto odstawiamy do lodówki na około godziny aby odpoczeło.
Ciasto dzielimy na połowę i rozwałkujemy na średniej grubości placki.
Robimy krem;
Zagrzewamy mleko na małym ogniu i wsypujemy po mału kasze manną i mieszamy cały czas aż nam zgęstnieje i się zagotuje, zdejmujemy z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z cukrem, wanilią i skórką pomarańczową.
Jajeczną masę wlewamy do kaszy mannej i dokładnie łączymy na jednolitą masę i dodajemy masło , które też dobrze rozmieszamy.
Smaryjemy blaszkę lekko tłuszczem i kładziemy jeden płat ciasta, na który wykładamy krem i przykrywamy drugim płatem ciasta.
Pieczemy w 200 stopniach około 45 minut na złoty kolor w zależności od piekarnika.
Upieczona pitę wyjmujemy i posypujemy spora ilością cynamomu i cukrem pudrem.
Mleczna pitę podajemy ciepła.

Brak komentarzy: