Wyszukiwarka

CZEKOLADOWY PRZYSMAK - PROFITEROL

1 lit mleka
100 gr mąki
200 gr gorzkiej czekolady
1-2 łyżki śmietany kremówki
śmietana kremówka ubita na pianę
WYKONANIE;
Gotujemy mleko z mąka, mieszamy lub miksujemy cały czas, aż zgęstnieje i odstawiamy.
Do gorącej masy wrzucamy czekoladę i mieszamy aby się rozpuściła i powstała czekoladowa masa, odstawiamy aby ostygło.
Do ostudzonej masy dolewamy śmietanę aby lekko nam rozrobiła i rozrzadziła masę.
Jeśli ktoś chce bardziej lejącą się masę dolewamy mleko lub śmietamy.
Sudu nadziewamy kremem i kładziemy na spód salaterki( do każdej salaterki co najmniej 2 sudu, w zależności od sudu i wielkości salaterki).
Polewamy masą czekoladową i dekorujemy bitą śmietaną, wiórkami czekoladowymi.
Wstawiamy do lodówki.

Brak komentarzy: