Wyszukiwarka

MLECZNA PITA (GALATOPITA)

2 litry mleka
2 wanilie
2 1/2 filiżanki cukru
4 jajka
1 filiżanka kaszy mannej (simigdali)
1 cytryna ( cała skórka z cytryny)
2 łyżki masła
do posypania dekoracji;
3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
WYKONANIE;
Gotujemy mleko z 1/2 filiżanki cukru, masłem i skórką z cytryny.
Jeśli zacznie się gotować dosypujemy po mału kaszę manną i mieszamy cały czas aby nam się nie przypaliła.
Jak zagęści się nasza masa odstawiamy z ognia.
Ubijamy jajka z resztą cukru , wanilią i wlewamy do goracej masy, dokładnie i za razem szybko wszystko łączymy.
Blaszkę(30cm) smarujemy masłem i wylewamy masę( z masy wyciągamy skórkę z cytryny i jeśli na masie powstała skórka ściągamy ją).
Rozgrzewamy piekarnik do 170-180 stopni i pieczemy 45 minut aż na bieże złotego koloru.
Upieczona pitę kroimy w blaszce na małe kawałki i posypujemy cukrem pudrem z cynamonem.

Brak komentarzy: