50 gr tarama białego lub czerwonego
1 cebula starta
250-300 gr chleba namoczonego i odsączonego od wody
natka pietruszki
natka koperku
świeże diozmo lub suche
pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
mąka do optaczania
olej do smażenia
WYKONANIE;
Do miski wkładamy odsączony chleb, tarama i dokładnie łączymy.
Dodajemy natkę koperku, natkę pietruszki, diozmo, oliwę, cebulę, pieprz i dokładnie wszystko łączymy ze sobą.
Wyrabiamy dokładnie ciasto i formujemy kotleciki, optaczamy w mące i smażymy po obu stronach na złoty kolor.
Usmażone taramokieftedes wykładamy na papier kuchenny aby odsączyć trochę tłuszcz i podajemy na goraco.
Uwaga jeśli ktoś nie wie taramas jest bardzo słony więc trzeba uważać z jego ilością, do wyrabianego ciasta nie dodajemy soli..
Porcja ta jest na jedną patelnię czyli jako mezedaki - przekąska.
1 cebula starta
250-300 gr chleba namoczonego i odsączonego od wody
natka pietruszki
natka koperku
świeże diozmo lub suche
pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
mąka do optaczania
olej do smażenia
WYKONANIE;
Do miski wkładamy odsączony chleb, tarama i dokładnie łączymy.
Dodajemy natkę koperku, natkę pietruszki, diozmo, oliwę, cebulę, pieprz i dokładnie wszystko łączymy ze sobą.
Wyrabiamy dokładnie ciasto i formujemy kotleciki, optaczamy w mące i smażymy po obu stronach na złoty kolor.
Usmażone taramokieftedes wykładamy na papier kuchenny aby odsączyć trochę tłuszcz i podajemy na goraco.
Uwaga jeśli ktoś nie wie taramas jest bardzo słony więc trzeba uważać z jego ilością, do wyrabianego ciasta nie dodajemy soli..
Porcja ta jest na jedną patelnię czyli jako mezedaki - przekąska.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz