Wyszukiwarka

KULKI RYBNE WE WŁASNYM ROSOLE

1 kg ryb ( drobne płotki, ryby jeziorowe)
1 cebula
15 dag surowej słoniny nie wędzonej
1 marchewka (ugotowana)
1 marchewka surowa do wywaru
1 jajko
1/2 szkl tartej bułki
sól, pieprz
przyprawa do ryb
natka koperku
WYKONANIE;
Ryby czyścimy i dokładnie myjemy.
Oczyszczone ryby należy zemleć w maszynce trzy razy i w między czasie dodajemy cebulę pokrojoną z ćwiartki, słoninę pokroioną w plastry oraz marchewkę.
Do zmielonych ryb dodajemy jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki i przyprawy i dokładnie wyrabiamy.
Z gotowego ciasta rybnego formujemy niewielkie kulki.
Do garnka wlewamy wodę ( tyle żeby zanużyły się kulki rybne i powstał rosół), wkładamy marchewkę drobno pokroioną, kawałek pora drobno pokroionego, 1-2 łyżeczki przyprawy warzywnej (wegeta) i pozostawiamy do zagotowania.
Na gotujący się wywar wrzucamy kulki rybne i pozostawiamy do zagotowania na małym ogniu aż wypłyną na wierzch.
Gotujące się kulki rubne pozostawiamy na małym ogniu na około 30 minut aby się dobrze ugotowały.
Gotowe danie doprawiamy do smaku i podajemy.

Brak komentarzy: