1 cebula
15 dag surowej słoniny nie wędzonej
1 marchewka (ugotowana)
1 marchewka surowa do wywaru
1 jajko
1/2 szkl tartej bułki
sól, pieprz
przyprawa do ryb
natka koperku
WYKONANIE;
Oczyszczone ryby należy zemleć w maszynce trzy razy i w między czasie dodajemy cebulę pokrojoną z ćwiartki, słoninę pokroioną w plastry oraz marchewkę.
Do zmielonych ryb dodajemy jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki i przyprawy i dokładnie wyrabiamy.
Z gotowego ciasta rybnego formujemy niewielkie kulki.
Na gotujący się wywar wrzucamy kulki rybne i pozostawiamy do zagotowania na małym ogniu aż wypłyną na wierzch.
Gotujące się kulki rubne pozostawiamy na małym ogniu na około 30 minut aby się dobrze ugotowały.
Gotowe danie doprawiamy do smaku i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz