Wyszukiwarka

KOTLECIKI Z IKRY (TARAMOKEFTEDES)

100 gr ikry rybnej solonej (taramas)
6 cebulek ze szczypiorem
1 łyżeczka diozmo drobno posiekanego(mięte)
2 czerstwe bułki moczymy w wodzie
pieprz, sól
2 łyżki koperku drobno posiekanego
mąka do optaczania kotlecików
oliwa lub olej do smażenia
WYKONANIE;
Podsmażamy lekko cebulkę.
Jeśli cebula nabięże lekko koloru dodajemy koperek, diozmo, pieprz i szczyptę soli.
Dokładnie łączymy wszystko razem , dodajemy bułkę i  tarama zagniatamy dokładnie i wyrabiamy kieftedakia i optaczamy w mące.
Na patelnie wlewamy oliwę zagrzewamy dokładnie i wrzucamy kieftedakia smażymy po obu stronach na złoty kolor.
Upieczone kieftedakia kładziemy na papier kuchenny aby odsączyć trochę oliwę.
 Kieftedakia podajemy na goraco.

Brak komentarzy: