Wyszukiwarka

PILAFI Z KREWETKAMI (PILAFI ME GARIDES)

2 ząbki czosnku
1 kg krewetek
1/2 filiżanki oliwy z oliwek
1 cebula
1 czerwona papryka drobno posiekana
1 żółta papryka drobno posiekana
1 szkl ryżu
2 świeże pomidory drobno posiekane lub starte
3 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej
sól, pieprz
2 szkl wody
WYKONANIE;
Do garnka wlewamy oliwę i podsmażamy cebulę, czosnek, papryki, sól, pieprz i wszystko dusimy 5 minut pod przykryciem aby się dobrze podusiły warzywa.
Wsypujemy ryż dokładnie mieszamy , dodajemy starte pomidory i wodę, zmniejszamy ogień i pozostawiamy aby ryż się ugotował czyli mniej więcej 15-20 minut.
Jeśli ryż jest praktycznie gotowy wkładamy krewetki i natkę pietruszki.
Mieszamy wszystko razem bardzo dokładnie i pozostawiamy na kilka minut.
Nasze pilafi jest gotowe.

Brak komentarzy: