4 duże kalamary1/2 filiżanki oliwy z oliwek( ogólnie będzie nam potrzeba większa ilość oliwy)
1 cebula drobno posiekana
2 świeże cebulki ze szczypiorkiem
1/2 filiżanki wina białego kwaśnego
3 łyżki natki koperku drobno posiekanego
1/2 filiżanki ryżu
2 świeże pomidory starte
sól, pieprz
WYKONANIE;
Obcinamy macki kalamarów, drobniutko kroimy.
Podsmażamy cebulę na oliwie i wrzucamy pokroione macki kalamariów, pozostawiamy na 5 minut na małym ogniu mieszając aby dobrze się nam dodusiły.
Dodajemy ryż i wlewamy wino, lekko mieszamy i po 2 minytach wlewamy 1 1/2 szkl wody, sól, pieprz.
Pozostawiamy aby ryż wpił sos.
Nadziewamy kalamary farszem i zamykamy wykałaczką.
Wkładamy do żaroodpornej formy i wlewamy starte świeże pomidory, trochę oliwy z oliwek.
Pieczemy w 180 stopniach około 15minut pod przykryciem(przykryjcie aluminiową folią do pieczenia) i następne 15 minut pieczemy odkryte aby nabrały kalamary koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz