Wyszukiwarka

KURCZAK W SOSIE JABŁKOWYM ( KOTOPOYLO ME SALTSA KSINO MHLO))

4 udziki kurczaka
5-6 łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz
FARSZ;
2 łyżki kapary
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli grubej
pieprz
SOS;
120 ml octu jabłkowego
120 ml wina białego
2 ząbki czosnku
2 gałązki rozmaryny
WYKONANIE;
Z udzików wyjmujemy kości , mięsa nie rozdrabniamy tylko filetujemy i wyjmujemy kości.
Robimy farsz; mieszamy wszystkie składniki razem czyli ucieramy lub zmiksujemy tylko nie na papkę.
Kładziemy rozfiletowame udziki kurczaka skórką do dołu i kładziemy na środek udzika farsz, zwijamy w ruloniki i spinamy wykałaczkami a za razem gotowe ruloniki posypujemy solą, pieprzem.
Na głebszą  patelnie wlewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy ruloniki po obu stronach na złoty kolor.
Pozostawiamy na małym ogniu około 20 minut aby się podgotowały jeśli nie ma za dużo sosu podlejcie  lekko wodą.
Ucieramy ząbki czosnku z łodyżkami rozmarynu, wlewamy wino, ocet mieszamy dokładnie.
Zwiększamy ogień i wlewamy sos do patelni z kurczakiem, pozostawiamy do gotowania i czekamy aby mniej więcej wygotowało się pół sosu.
Odstawiamy patelnię z ognia wyjmujemy kurczaka i polewamy sosem,  podajemy z frytkami i surówka.


Brak komentarzy: